Esteettömyystoiminta

Yhdistyksemme puhuu aktiivisesti kaupunkimme esteettömyyden puolesta. Osallistumme mielellämme erilaisiin kaupungin esteettömyyttä käsitteleviin tapahtumiin ym. 

7.6.2022 Vanhankirkonsilta

Hyvinkään kaupungin ja Vammaisneuvostpn yhteistyössä järjestämällä turvallisuuskävelyllä ylitimme Vanhankirkonsillan ja tutustuimme sillan molempien päiden lähiympäristön turvallisuuteen.

 

17.11.2021 Turvallisuuskävely Urhelipuiston ja pääterveysaseman alueella

Hyvinkään kaupungin 17.11. järjestämä turvallisuuskävely suuntautui Urheilupuiston ja pääterveysaseman alueella. Etenkin terveysaseman piha-alueelta havainnoitiin puutteita. Kävelyyn osallistu kaupungin virkamiehiä, jäseniä vammaisneuvostostosta ja yhdistyksistä. Mukana oli neljä yhdistyksemme jäsentä.

 

20.5.2021 Esteetön pysäköinti

Kansainvälisen esteettömyys- ja saavutettavuuspäivän teemana v.2021 oli esteetön pysäköinti. Jalkauduimme kahdessa ryhmässä aamu- ja iltapäivällä K-Supermarket Vieremän pysäköintialueelle. Keskustelimme esteettömien pysäköintipaikkojen välttämättömyydestä ja niiden selkeästä merkitsemisestä mm. kauppias Peeter  Vahtran ja Hyvinkään kaupungin liikennesuunnittelija Toni Jokelan kanssa.

 

17.12.2020 Kinoelämys

Viisi yhdistyksemme jäsentä kävivät tutustumassa ent. Matkahuollon tiloissa sijaitsevaan Kinoelämykseen, jossa toimii myös ns.esteetön olohuone. 

Paikka on kiva mm. erityislasten synttäreille. Tilassa on erilaisia tuoleja, myös korkeita, sekä useampi pieni (ei matala) pöytä, joten tilaa on helppo muokata tarpeen mukaan. Käytössä on myös esteetön inva-wc. 

Kinoelämyksestä voi vuokrata mukavan pienen tilan esim. järjestää elokuvaillat, perhejuhlat, ystävätapaamiset tai kokoukset. Nyt koronarajoitusten aikaan yläraja on kymmenen henkeä. Elokuvan voi valita laajasta valikoimasta tai tuoda oman elokuvan. Käytössä on myös piano (Yamaha U#).  Saatavilla on pavuista jauhettua kahvia, sipsejä, makeisia jne, käytettävissä lisäksi popcornkone. Tarjoilun voi tilata omien toiveiden mukaan, vaikka täytekakun tai pizzat. Tilan pöydät ja tuolit on siirrettävissä tarpeen mukaan.

Osoite Uudenmaankatu 8, 05800 Hyvinkää (käynti linja-autoaseman puolelta sisäpihalta, ent. Matkahuolto).

 

29.10.2020 Hangonsillan alueen turvallisuuskävely

Yhdistyksemme osallistui 29.10 Hangonsillan alueen turvallisuuskävelylle. Kuva lähtöpisteeltä Rentton pihalta, jossa Hyvinkään kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintakoordinaattori Ville Hyytiäinen jakoi osallistujille turvaliivit, tarvittaessa maskit ja ohjeistusta. Kävelylle osallistui 6 jäsentämme.

 

13.12.2019 Opastetestaus Hyvinkään sairaalalla

Avaava Oy järjesti Hyvinkään sairaalassa testaustilaisuuden erilaisille opasteille. Näitä oli arvioimassa mm. kaksi yhdistyksemme jäsentä. Sairaalan opasteita uusitaan hiljalleen remontin edistyessä.

 

4.12.2019 Turvallisuuskävely hämärään aikaan

Turvallisuuskävely toteutettiin kauppakeskus Willan ja Torikadun alueella iltapäivän ja alkuillan aikana. Tarkoitus oli havannoida keskusta-alueen turvallisuutta hämärään ja pimentyvään aikaan. Kävelylle osallistui viisi yhdistyksemme jäsentä.

 

25.6.2019 Turvallisuuskävely keskusta-alueella

Turvallisuuskävely sijoittui pääkirjaston, Vanhan kirkon jja rautatieaseman ympäristöön. Korjaushavaintojen perusteella tehtiin joitain muutoksia jo samana kesänä, esi. pääkirjaston edustan mukulakivetys on korvattu isoilla laatoilla ja katujen reunakivetystä on madallettu suojateiden kohdalla mm. Tori- ja Uudenmaankadulla.

Turvallisuuskävelyyn osallistui kuusi yhdistyksemme jäsentä.

 

6.6.2019 Villatehdas

Villatehtaalla on tehty ja tehdään jatkuvasti parannuksia tirvallisuuden suhteen, mm. ovien turhia kynnyksiä on poistettu ja oviin asennettu lisätunnistimia, joilla estetään oven sulkeutuminen kulkijan päälle. Turvallisuuskävely toteutettiin Villatehtaan toimitusjohtaja Teemu Nurmisen johdollaja siihen osallistui kolme jäsentämme.

 

15.5.2019 Esteettömyyspäivä Onnensillassa

Olimme toteuttamassa kaikille avointa Esteettömyyspäivää järjestökeskus Onnensillassa yhdessä Hyvinkään Yhdistykset ry:n ja muiden potilasyhdistysten kanssa. Paikalle oli kutsuttu Hyvinkään kaupungin ja Keusoten virkamiehiä.

Päivän aikana oli mahdollisuus tutustua konkreettisesti esteettömyyden laaja-alaisuuteen ja kokeilla mm. liikkumisen apuvälineitä, koulutussilmälaseja (kuvaavat erityyppisiä näkövammoja) sekä Ikäpukua (AgeMan). Ikäpuku on haalari, johon on kiinnitetty lisäpainoja, jäseniä jäykistäviä elementtejä, kuuloa alentavat kuulosuojaimet ja näkökenttää rajoittava ja näkkykyöä alentava pleksi silmien eteen. Esteettömyyspäivässä jaettiin myös tietoa selkokielestä, kuulovammoista, hahmottamisen ongelmista sekä tuoksu- ja ääniyliherkkyydestä.

 

15.6.2018 Esteettömyyskävely Hyvinkäällä

Hyvinkään kaupunginvaltuuston 2.varapj:n ja vammaisneuvoston pj:n Sanna-Kaisa Patjaksen aloitteesta kirjaston ympäristössä järjestettiin esteettömyyskävely 15.6. 

Kävelyyn osallistuivat Hyvinkään kaupungilta tekninen johtaja Jouni Matsson, liikenneinsinööri Kimmo Kiuru, tekniikan ja ympäristön toimialajohtaja Marko Hytönen sekä viestintäkordinaattori Tuija Tomperi. Hyvinkään Invalidit r.y:stä osallistuivat Sanna-Kaisa Petjas, Laura-Kaisa Nokkala, Tomi Timonen ja Kirsi Vierimaa.

Tarkoituksena oli kartoittaa alueen esteettömyyttä. Kävely lähti Willan tapahtumatorilta, luiskan kautta kuljettiin mukulakivin päällystetylle kirjastoaukiolle ja edelleen kirjaston aulaan.

Kaupungin virkamiehet pääsivät liikkumaan pyörätuolilla kelaten, pyörätuolia työntäen ja kyynärsauvojen avulla kävellen. Keskustelimme liikkumisen haasteista rollaattorilla ja eri vuodenaikoina. Kerroimme opasteiden selkeyden ja riittävyyden tärkeydestä torilla, kirjastoaukiolla, Villatehtaalla ja Torikadulla suojateiden kohdalla. Otimme esiin Villatehtaan sisäpihan haasteet ja esteettömien kulkureittien löytämisen kirjastoaukiolla ja ympäristössä. Esteettöntä reittiä ei aina löydy tai se pidentää matkaa selvästi.

Virkamiehet kirjasivat asiat ylös ja lupailivat parannuksia pikku hiljaa.

 

 

1.9.2023 Tehtaan alue

Hyvinkään kaupungin, vammais- ja vanhusneuvoston sekä yhdistysten edustajia kiersi tehtaan alueella ja tekivät huomioita esimerkiksi katujen reunakivistä, puistoalueen kulkuväylän pinnasta ja kävelykadun maalauksista.

Kaupunki laatii huomioista yhteenvedon ja parannussuunnitelman vammais- ja vanhusneuvoston käsiteltäviksi.